El Butlletí Oficial de la Província del 17 de juny de 1977, recollia i feia pública la creació de l’Organització Professional denominada “Asociación Empresarial de Constructores de Obras de la Comarca del Garraf”, el que avui coneixem com a “Gremi de Constructors d’Obres de la Comarca del Garraf”. En aquesta data es van dipositar definitivament els Estatuts i es va signar l’acta de constitució de l’Associació per part d’un grup d’empresaris, que es van convertir en la primera Junta Directiva, formada per:
D’aquesta manera es va constituir el Gremi que va passar a ser una entitat associativa professional i sindical d’empreses dedicades a la construcció d’obres, establint l’accés com a membre, com un acte d’afiliació voluntària de totes aquelles persones físiques o jurídiques que en qualitat d’empresari de construcció estiguessin legalment reconeguts.
L’associació, sempre sota la premissa del seu caràcter no lucratiu, va assumir tirar endavant un projecte, que significava intentar articular una associació que defensés els interessos de les empreses de construcció a la nostra comarca. Empreses que tradicionalment han estat d’un marcat caire familiar i que volien associar-se per intentar treballar dintre del nou marc sociopolític que apareixia l’any 1977.
D’aquesta manera una vegada redactats i dipositats els estatuts i oberta la possibilitat d’afiliació es va marcar la data per realitzar la primera Assemblea
general de l’associació, que es va dur a terme el dia 20 de juliol de 1977, al saló d’actes de la Caixa Rural a Vilanova i la Geltrú.
En aquesta assemblea es va remarcar que en el moment de la seva celebració i d’aquesta manera de la seva fundació oficial, el Gremi disposava de 84 empresaris afiliats, el que dona mostra de l’entusiasme que es va iniciar el recorregut de l’associació.
El següent pas que va afrontar el Gremi va ser la possibilitat d’adquirir un local social propi, a través de les aportacions realitzades per part dels socis, on dur a terme les activitats de l’associació i que la consolidés com una organització amb voluntat de continuïtat. Així a finals de l’any 1978 es va adquirir el local del carrer Comerç núm. 2 cantonada plaça de les Cols, de Vilanova i la Geltrú, estava situat al primer pis d’un edifici emblemàtic, ja que era la casa natal del poeta Manuel de Cabanyes, personatge il·lustre de la ciutat.
A partir de l’any 1979 el Gremi de Constructors del Garraf ja va començar a participar en les negociacions del conveni col·lectiu de construcció de la província de Barcelona.
Aquesta feina desenvolupada en anys posteriors, és molt important, donat que va representar el reconeixement del Gremi de Constructors del Garraf, com a interlocutor i representant del sector i va consolidar la posició d’agent social de l’agrupació a la comarca.
També es va començar a fer un treball de col·laboració amb els ajuntaments de la comarca a petició del mateix departament de treball de la Generalitat de Catalunya en relació amb la lluita contra l’intrusisme professional i el frau laboral dintre del sector. Aquesta lluita ha arribat fins als nostres dies en què s’han reforçat de manera considerable les cooperacions amb els ajuntaments, a través del visat gremial o document de “nomenament de contractista” i suposa una eina que permet al Gremi treballar conjuntament amb l’administració local, promoure la seguretat i la salut a les obres amb el compliment de la llei de prevenció de riscos laborals. Així el Gremi ha vingut fent històricament una defensa dels empresaris professionals, procurant evitar aquesta xacra que ha suposat l’intrusisme i que tant de mal ha fet a la imatge del sector i als propis usuraris finals.
Durant l’any 1983, es va gestar la creació de la Cooperativa per la compra de materials de construcció, finalment es va constituir, com una entitat independent del Gremi, amb una organització, recursos i instal·lacions pròpies, i que funciona fins els nostres dies.
Aquest mateix any es va recuperar la festivitat de Sant Antoni de Pàdua, patró dels constructors, que se celebra el 13 de juny, amb el tradicional esmorzar de germanor, que el Gremi ofereix a empresaris i treballadors que vulguin participar de l’acte. Tradició que es manté encara a hores d’ara.
L’any 1985 el Gremi va iniciar un procés que resultaria determinant en el desenvolupament de la seva història, la incorporació de l’associació al Gremi de Constructors de Barcelona i comarques, camí que van adoptar la majoria dels Gremis comarcals de Catalunya i que amb el temps i la unió de forces ha acabat constituint-se en la Confederació Catalana de la Construcció, que aglutina els principals gremis i entitats del país, vinculats al sector de la construcció.
Gràcies al suport del Gremi de Barcelona i a través d’ell, van arribar els primers cursos de prevenció de riscos laborals subvencionats, per donar compliment a la llei de prevenció de riscos, obligatoris segons el conveni de la construcció, que no suposaven cap cost ni per l’empresari ni pels treballadors, els quals es van poder impartir al local del Gremi del Garraf, sent un gran avenç per les empreses de la comarca, que els seus treballadors es poguessin formar ven a prop dels seus domicilis. Aquests cursos es continuen impartint actualment al Gremi amb les mateixes condicions de llavors.
I gràcies a les aportacions de moltes persones i a la dedicació i el treball desinteressat de les diferents juntes que ha tingut l’associació al llarg de la seva història, fent front a les diferents situacions que han anat sorgint al llarg del temps, hem arribat als nostres dies, a on el Gremi de Constructors del Garraf ja representa a gran part de les empreses de construcció d’obres de la comarca.
Ara podem mirar el futur amb optimisme i afrontar els nous reptes que suposarà la reformulació de l’estructura de l’empresa tradicional amb la introducció imparable de termes com modernització, competitivitat o qualitat.